Amatőr rövid dokumentumfilm pályázat

KÖZÖSSÉGEINK EREJE 

Az ERöMŰVHÁZ Nonprofit Kft. a K11 Művészeti és Kulturális Központ szervezésében dokumentumfilm pályázatot ír ki amatőr filmesek részére Közösségeink ereje címmel. 

A pandémia okozta kényszerű leállás rámutatott arra, hogy mindennapi életünk során sok mindenre tudunk alternatív megoldásokat eszközölni az otthoni munkavégzéstől kezdve az online bevásárláson át, egészen a kultúrafogyasztásig. Egy valamit azonban minden igyekezetünk ellenére sem tudtunk igazán pótolni: a személyes találkozás és kontaktus fájó hiánya sok ideig rányomta a bélyegét az életünkre. Az online térbe költözött baráti vacsorák, a közösen meghallgatott streaming koncertek, vagy a szimultán filmezések aligha helyettesítik a személyes együttlét örömeit. Talán soha nem voltak még ennyien egyedül, mint az elmúlt évek során. Ezzel egyidejűleg az is megmutatkozott, hogy az igény a társaságra, a közösségi létre esszenciálisan hozzánk tartozik. Olyan mint a levegővétel: észre sem vesszük, mégis pótolhatatlan. A hús-vér jelenlét szinte sosem volt olyan fontos a számunkra, mint most, a pandémia lecsengése után. A közösségek megtartó ereje elemi horderejű. Épp ezért, szeretnénk ráirányítani a figyelmet közösségeink erejére. Mutassuk meg, hogy itt vagyunk egymásnak. Hogy nem vagyunk egyedül. Hogy mindenki számára létezik legalább egy közösség, amelyiknek a részese lehet – még akkor is, ha nem feltétlenül tud róla. A pályázatra olyan alkotásokat várunk, amelyek valamilyen formában közösségeink erejére fókuszálnak, a közösségben való gondolkodás és létezés (az együttlét) mai napi relevanciáját mutatják és láttatják. 

 

PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

A pályázaton való részvétel nyílt és díjmentes, bárki nevezhet életkortól és tapasztalattól függetlenül. A filmek benyújtásánál technikai megkötés nincs. 

Kizárólag 2022. január 1. és 2022. december 31. között készült filmeket fogadunk el, maximum 10 perces terjedelemben.

A pályázó garantálja, hogy a beküldött film(ek) felett teljes mértékű szerzői és személyiségi jogokkal rendelkezik. A Szervező nem vállal felelősséget az ezek hiányából eredendő jogvitákból. A pályázó a film(ek) beküldésével hozzájárul ahhoz, hogy a szóban forgó filmet, vagy filmeket a szervező a szerző nevének feltüntetésével szabadon, korlátlanul és térítésmentesen felhasználhatja (népszerűsítés, kiadvány, közösségi média, sajtóanyag, kiállítás céljára).

Egy pályázó maximum 3 pályaművet küldhet be.

 

A PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSÁNAK MÓDJA:

Benyújtási határidő: 2023. január 15. (vasárnap éjfél)

A pályázat zsűrizésének várható ideje: 2023. február 9.

A filmeket fájlmegosztón keresztül, vagy online (linkek segítségével hozzáférhető módon) is be lehet nyújtani. Amennyiben önálló fájlként érkezik egy film, az elnevezésben egyértelművé kell tenni a szerző nevét és a film címét, a következő módon: Vezetéknév_Keresztnév_Filmcím .

A pályázatokat elektronikus formában a dokupalyazat@eromuvhaz.hu email címre kérjük megküldeni.

 

A PÁLYÁZAT ÉRTÉKELÉSE

A beküldött filmeket a háromtagú zsűri bírálja el: 

Runda Margit – az ERöMŰVHÁZ ügyvezető igazgatója,

Szabó Szonja – európai író és filmrendező, aki Budapesten él és dolgozik. Számos rövidfilmet és dokumentumfilmet írt és rendezett, ezek közül világszerte többet is bemutattak nemzetközi filmfesztiválokon. Magyarországon népszerű TV-sorozatok, valamint zenei videoklipek fűződnek a nevéhez.

Takó Sándor – Magyar Mozgókép-díjas producer, filmrendező, jogász, egyetemi oktató. Az első Netflix forgalmazású magyar filmsorozat, A martfűi rém producere. A FilmHungary filmprodukciós iroda vezetője, számos filmszakmai kötet szerzője, szerkesztője, kiadója.

 

DÍJAZÁS:

  1. helyezett: 100.000. forint értékű utalvány
  2. helyezett: 70.000 forint értékű utalvány
  3. helyezett: 50.000 forint értékű utalvány

Közönségdíj: 50.000 forint értékű utalvány

A nyerteseket e-mailben értesítjük.

Díjátadó várható időpontja: 2023. február 9-én a Doku7 megnyitójához kapcsolódóan. 

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ: dokupalyazat@eromuvhaz.hu

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK:

Részvételi szabályzat

Jelentkezési lap